Subscribe Us

screenshot-728ΑΛΗΦΡΑΓΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Hλεκτρολόγος
Ηλεκτρικές εφαρμογές αυτοματισμοί
ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
ηλεκτρομηχανολογικά έργα
αυτοματισμοί κτηρίων

Η αυτοματοποίηση του φωτισμού σας






Ο αυτοματοποιημένος φωτισμός είναι μια τεχνολογία που μέχρι πριν μερικά χρόνια τη συναντούσαμε σε «υπερσύγχρονα» κτήρια.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που απορούσαν «πού θα φτάσει η τεχνολογία». 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, έφτασε τελικά μέχρι το σπίτι μας και πλέον μπορούμε όλοι να τη χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

 Παρακάτω θα δούμε τι επιλογές έχουμε ώστε να το πετύχουμε αυτό.



Οι ανιχνευτές κίνησης είναι μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος όσον αφορά τον αυτοματοποιημένο φωτισμό. Πρόκειται για συσκευές που μόλις εντοπίζουν κίνηση, σε μια συγκεκριμένη εμβέλεια, ανάβουν τα φώτα.

 Αυτή η μέθοδος αυτοματισμού ενδείκνυται για σκάλες, κήπους, γκαράζ ή ακόμα περισσότερο για χώρους στους οποίους όταν μπαίνουμε έχουμε τα χέρια μας απασχολημένα, όπως για παράδειγμα αποθήκες, υπόγεια κ.α.



Αντίστοιχης λογικής συσκευή που χρησιμοποιείται είναι οι ανιχνευτές φωτός, οι οποίοι φροντίζουν ώστε όταν υπάρχει φως στο χώρο (φυσικός φωτισμός δηλαδή) να είναι σβηστά τα φωτιστικά, ενώ αντίθετα όταν επικρατεί σκοτάδι να λειτουργούν.


Αυτή η τεχνολογία βρίσκει εφαρμογή σε κήπους, βεράντες, εξώπορτες σπιτιών και γενικότερα φώτα εξωτερικών χώρων, τα οποία δεν είναι λίγες οι φορές που τα ξεχνάμε αναμμένα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Φυσικά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σε φωτιστικά στο εσωτερικό ενός σπιτιού.
 Το πρόβλημα όμως είναι πως ο χώρος εφαρμογής θα πρέπει να φωτίζεται επαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας (να έχει δηλαδή παράθυρα), γιατί αλλιώς αντί για περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης, θα πετύχουμε ακριβώς το αντίθετο.

Ο φωτισμός όμως μπορεί να ελεγχθεί και βάση χρονοδιαγράμματος

.Μπορούμε δηλαδή, να έχουμε μια ή περισσότερες γραμμές φωτισμού οι οποίες να λειτουργούν αυτόματα, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Αυτή η μέθοδος αυτοματοποίησης μας δίνει τα πλεονεκτήματα που έχει και ο ανιχνευτής φωτός.

Έτσι περιορίζουμε την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας έχοντας όμως και το πλεονέκτημα πως μπορούμε να την εφαρμόσουμε και σε κλειστούς χώρους με μεγαλύτερη επιτυχία.



Οι διακόπτες σεναρίων είναι μια ακόμα πιο εκσυγχρονισμένη μορφή αυτοματοποιημένου φωτισμού, που χρησιμοποιούν τα έξυπνα σπίτια

.Έχουν πάρει την ονομασία τους από την δυνατότητα που μας δίνουν να ρυθμίζουμε τα φωτιστικά σε διάφορα σενάρια φωτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για διακόπτες που διαθέτουν δυο, τρία ή τέσσερα πλήκτρα για κάθε ένα από τα οποία έχουμε προγραμματίσει μια συγκεκριμένη ένταση φωτεινότητας των φωτιστικών.

 Έτσι, ανάλογα με την περίσταση, μπορούμε να έχουμε τον αντίστοιχο φωτισμό με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η τεχνολογία αυτή προορίζεται για χώρους όπως το σαλόνι ώστε να μπορούμε εύκολα και γρήγορα να έχουμε φωτισμό κατάλληλο για δείπνο, για ταινία ή οτιδήποτε άλλο.

Για την εφαρμογή όλων των παραπάνω δεν δεσμευόμαστε να κάνουμε το σπίτι μας «έξυπνο», εγκαθιστώντας αντίστοιχα συστήματα.

Η αυτοματοποίηση του φωτισμού μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός «έξυπνου συστήματος», μπορεί όμως να είναι και κομμάτι μιας συμβατικής κατοικίας.





Διακόπτες φωτισμού με ενσωματωμένο ανιχνευτή κίνησης ή φωτισμού,





χρονοδιακόπτες ράγας,




dimmer

και άλλες παρόμοιες συσκευές δίνουν τη λύση ώστε να παρέμβουμε στα κυκλώματα φωτισμού χωρίς να χρειαστούν ειδικές εγκαταστάσεις.

Όλες οι παραπάνω τεχνοτροπίες που αναφέρθηκαν, δεν αποτελούν απλά μια πολυτέλεια.
Οι λειτουργίες τους μπορούν εύκολα να μας δείξουν τα πλεονεκτήματα που αποκτά ένα σπίτι με την εφαρμογή τους.


Οι ανιχνευτές κίνησης για παράδειγμα είναι ένα εργαλείο που μας λύνει τα χέρια ενώ παράλληλα συμβάλει και στην ασφάλεια του σπιτιού, αν εφαρμοστεί ώστε να καλύπτει όλη την περίμετρο του κήπου.

Ο περιορισμός της άσκοπης κατανάλωσης, στον οποίο χρησιμεύει γενικά ο αυτοματοποιημένος φωτισμός, είναι ένα πλεονέκτημα τόσο οικονομικό όσο και περιβαλλοντολογικό.

Ακόμα δεν είναι ασήμαντο και το γεγονός πως η καθημερινότητα στο σπίτι απλουστεύεται και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις μας.

Στις κατοικίες η αυτοματοποίηση δε σταματάει εδώ. υπάρχουν και άλλες λειτουργίες που γίνονται αυτόματα, όπως του πλυντηρίου, του ηλεκτρικού μαγειρείου, της ηλεκτρικής τέντας κλπ.